Att leda och koordinera projekt är något jag jobbat med i många år. Tidigare arbetade jag som bröllopskoordinator och varje bröllop är ett litet projekt i sig. Sedan koordinerade jag under några år gruppresor, flera yogaresor till Grekland bland annat. Där blev det lite mer omfattande projektledning, många aktörer inblandade, större budget, etc.

Nu arbetar jag med projektledning på uppdrag av ett svenskt universitet. Där koordinerar jag flera olika komplexa projekt tillsammans med en projektledare från universitetet.

Det finns en hel del bra digitala verktyg man kan använda sig när man driver projekt. Med hjälp av ett bra digitalt projektledningsverktyg kan du enklare kommunicera med ditt team. Du kan delegera uppgifter, få en bra översikt, hålla ordning, se till att uppgifter är klara i tid, med mera. Jag tänkte här skriva om två av de digitala verktyg jag använder mig av:

TRELLO

Trello är ett smidigt och bra digitalt verktyg som jag gärna använder mig av. Bra både för att få en översyn av projekten, hålla koll på dagliga planeringar, etc. Trello kan liknas vid en tavla (typ white board) med lappar på (eller kort som de kallas i Trello). Dessa digitala Trello-kort kan förstås innehålla väsentligt mer information av vad som ryms på en vanlig post-it-lapp och du kan förutom rubrik ange undertexter, bifoga filer, göra checklistor, datummärka, etc.

Du skapar en tavla och bjuder in dina projektkollegor till den tavlan. Trello är ett smart, enkelt och visuellt verktyg för att organisera dina projekt att och passar utmärkt att använda om du jobbar i ett projekt tillsammans med andra eftersom du får en tydlig översyn över projektet, delmoment, vem gör vad, etc.

BASECAMP

Basecamp är en välkänd projektplattform och har många användare över hela världen. I Basecamp kan du ha hantera flera olika projekt samtidigt och du kan bjuda in ditt team till projekten. Det är smidigt att kommunicera med andra i teamet i Basecamp. Man kan skapa to-do-listor, följa upp vad som har gjorts, etc. Basecamp är ett bra hjälpmedel för projektledning och har även några funktioner som jag saknar i Trello.

Jag har nyligen börjat använda Basecamp igen. Plattformen ser helt annorlunda ut nu jämfört med tidigare när jag jobbade i Basecamp (cirka 3 år sedan) och jag ser fram emot att fördjupa mig mer i Basecamp och använda verktyget för att jobba smartare med de projekt jag för närvarande är involverad i.

Trello har en gratisversion man kan använda, men erbjuder även versioner som kostar, där det finns fler funktioner. Basecamp är gratis 30 dagar, sedan kostar det att använda Basecamp.

Mitt tips är att skapa ett konto och testa. Kanske föredrar du det ena verktyget framför det andra. Det är bra att testa och kanske skapa ett projekt på prov innan man bestämmer sig. Projekt ser olika ut och som projektledare vill du ha ett verktyg som möter ditt behov och som hjälper dig driva projektet på ett smartare och smidigare sätt.