Jag har turen att jobba med många fantastiska människor som uppskattar mig och mitt yrkeskunnande. MEN då och då kommer jag i kontakt med människor som verkar vara av den uppfattningen att jag ska jobba gratis, eller nästintill gratis. Att mitt arvode är för högt, att mitt erbjudande är ”lite för ofördelaktigt” (dagens formulering från företagare som hört av sig för andra gången på ett år och vill ha min hjälp. Kanske trodde hen att jag gått ner i arvode senaste året? Sorry, så är INTE fallet…). Jag och flera andra frilansande konsultkolleger förväntas acceptera uppdrag med orimliga arvoden. Men HALLÅ, det är inte jag som är dyr det är du som har för lite pengar! Har du inte råd att anlita mig får du antingen anlita en okvalificerad person på exempelvis Fiverr eller göra jobbet själv.

För nej, det är ingen hobby, ingen liten sido-grej jag gör. Det här är mitt jobb, min profession, det jag gör som försörjer mig och min familj. Jag är en högutbildad kvinna med lång arbetslivserfarenhet. Jag är en pålitlig och kompetent konsult som gör ett bra jobb snabbt. Jag har under många år arbetat som egenföretagare, byggt upp min verksamhet och var en av de få svenska VA-pionjärerna när jag 2012 började arbeta som virtuell assistent i Sverige. Är en fena på administration och projektkoordinering och älskar de digitala möjligheter som finns nu. Det ger bland annat mig som glesbygds-bo stora möjligheter till ett spännande och utvecklande arbetsliv utan att behöva flytta till en storstad.

Att arbeta med andra företagare som konsult och sätta sig in i deras verksamhet för att göra ett bra jobb kräver flexibilitet, tålamod och du behöver både vara driven och ödmjuk. På samma gång. Och det är jag. För det mesta… 😉

Och det här är de facto mitt jobb, min försörjning. Inget jag gör för att dra in lite extrapengar, inget jag gör pro-bono. Visst finns det enstaka kunder som inte har råd att anlita mig och som tycker jag är för dyr. Men de kunder jag vill arbeta med är ju de kunder som egentligen inte är intresserade av vad jag kostar, utan vad de tjänar på att anlita mig.