Den här veckan har jag en praktikant på kontoret! Dottern Hanna som går i 8:an har prao. Hanna har fått läsa delar av rapporten Svenskarna och Internet 2017 och har här nedan skrivit ett blogginlägg om det. Tack Hanna! 🙂

I Sverige 2017 har i stort sett alla tillgång till internet dagligen, och till inte stor förvåning så är mobilen det vanligaste sättet att vara uppkopplad. Ungdomar och barn använder nätet betydligt mer, och som tonåring kan jag bekräfta att detta stämmer för de flesta i min klass. För första gången har undersökningar visat att äldre personer i runt 80-års åldern också använder internet dagligen, fast betydligt mindre som förväntat. Datorer i moderna hushåll är inte lika populärt medan surfplattor blir mer och mer populära! Detta förvånade mig, eftersom att min familj har ingen surfplatta men många datorer. Fiber-användning blir även allt vanligare, där årets undersökning visade att familjer har för första gången bredband via fibrer mer än anslutningar via kabel-TV och adsl-uppkopplingar.

Till min förvåning är e-posten fortfarande det vanligaste kommunikationssättet! Med så många nya och smidiga sätt som Messenger till exempel så trodde jag att e-post låg lägre ner. Direktmeddelandens popularitet ökar hastigt också såklart, då nästan varannan person skickar direktmeddelanden dagligen. Telefonsamtal via internet används oftare vilket är smidigt om man bor långt ifrån varandra, eller om som för min familj att man reser mycket och vill hålla kontakt via Skype till exempel. Fler och fler använder Facebook, men bland ungdomar har antalet minskat. Den vanligaste aktiviteten bland de som använder Facebook är Messenger, vilket jag själv använder som ungdom. Mer än HÄLFTEN av alla internetanvändare använder Instagram, ett helt chockande antal! Framförallt yngre tjejer, då i stort sett alla i 12-15 års åldern åtminstone har ett konto. Ett till populärt kommunikationssätt är Snapchat, som inte till stor förvåning används av både 80 procent kvinnor och män i upp till 25 års åldern, då det är vanligast att intresset sjunker. Nästan alla ungdomar använder Snapchat dagligen, fast det gör min mamma över 40 också 😊.

Hanna Bäckström
8 E
Friskolan Lust & Lära