Långt (men viktigt 😊) inlägg]

I slutet av sommaren ringde jag gynmottagningen för att få hjälp. Jag hade då i flera år (!) lidit av extremt kraftiga mensblödningar. Så rikliga blödningar att jag drabbats av anemi. Dessutom har jag de senaste åren haft premenstruella spänningar som blivit värre med åren. I augusti eskalerade mina besvär och jag blödde konstant i över en månads tid, vaknade på natten av ömma bröst, kände mig nedstämd/stressad/arg/uppgiven om vartannat. Hela tiden.

“Jaa, det kan ju vara så i din ålder”, sa läkaren på gynmottagningen. Sedan blev det tyst. Efter det krassa konstaterandet hade jag förväntat mig nåt i stil med “men så ska du inte behöva ha det, så här kan vi göra…” eller nåt annat lösningsorienterat och framåtriktat. Men nej, det blev tyst efter att hon konstaterat att “det kan vara så i min ålder”. Suck!

Fast bara acceptera att må dåligt för att “det kan vara så i min ålder” känns inte som ett alternativ, så jag började ta reda på fakta. Jag lånade böcker, låg vaken på nätterna och googlade, pratade med andra kvinnor.

Lång historia kort så kom jag bland annat över Mia Lundins bok “kaos i kvinnohjärnan”. Sträckläste den en lördagkväll, sedan läste jag om vissa kapitel på söndan. 😂 Kände igen mig i så mycket och fick (för första) gången vettiga förklaringar på funderingar jag haft kring mitt mående och det här med hormonell obalans. Sedan dess har jag slukat böcker om hormoner och hormonell obalans. Just nu läser jag Hormonbibeln 2.0 av Martina Johansson.

Jag fyller 44 år om några månader. I över 30 år har jag haft mens och jag kommer om några år att komma in i klimakteriet. Det är rimligt att anta att jag nu är i det Mia Lundin med flera kallar “förklimakteriet”.

Jag har mycket kvar att lära om hormoner och signalsubstanser i kroppen men lite har jag snappat upp hittills. Det som händer under förklimakteriet är bland annat att progesteronnivåerna sjunker. Progesteron och östrogen hänger ihop så även östrogennivåerna blir ojämna. Östrogenet påverkar signalsubstansen serotonin. När östrogenet sjunker så sjunker också signalsubstansen serotonin. Det är den signalsubstans som skapar en känsla av lugn och harmoni. Östrogen och progesteron minskar generellt med åldern, men förhållandet ändras rejält från cirka 35 års ålder och mellan 35-50 års ålder sjunker progesteronet i mycket större omfattning än östrogenet.

Så mitt tips till kvinnor är att läsa på om detta, ta reda på allt om bioidentiska hormoner och signalsubstanser och hur du kan hjälpa kroppen när hormonerna är i obalans. Läs gärna Kaos i kvinnohjärnan eller Hormonbibeln 2.0. En sak som jag gillar med ovan nämnda böcker är att författarna backar upp sina påståenden med massor av forskning. En rejäl sektion av boken är hänvisningar till forskning inom området. Själv har jag läst, läst om igen, googlat, läst lite till, frågat. Det är ett komplext ämne, men väl värt att sätta sig in i.

Själv äter jag nu tillskott av en rad viktiga vitaminer och mineraler, magnesium och D-vitamin bland annat. Dessutom äter jag 5HTP som jag beställt från Mia Lundin Shop. Har även en progesteronkräm därifrån. Bioidentiskt progesteron (stor skillnad jämfört med syntetiskt progesteron!). Ska kanske längre fram skriva ett separat inlägg om mina upplevelser av syntetiskt progesteron. Hualigen… Progesteronkrämen använder jag dag 16-28 i menscykeln och jag lider nu inte längre av extrema blödningar, utan har för första gången på flera år helt vanlig normal mens.

Visst är det lite tragiskt att 2017 blir bemött av “det kan vara så i din ålder” och att man behöver vara både vetgirig och påläst och ta massor av eget initiativ för att komma till rätta med hormonell obalans. Jag undrar hur många medelålders kvinnor som går och mår dåligt i onödan? Kvinnor som vänt sig till vården, fått ett “det kan vara så i din ålder” i ansiktet.

PS: Inte bara kvinnor i min ålder som kan drabbas av hormonell obalans, det kan man drabbas av i olika skeden av livet. Här skriver jag om förklimakteriet eftersom det är där jag själv är, men böckerna jag nämner tar även upp andra typer av hormonell obalans.