Barnfamiljer som reser, som tillbringar längre perioder utomlands och där föräldrarna helt eller delvis försörjer sig online är mitt fokus på bloggen idag. Digitala nomader med barn. Sök på #digitalnomad och du får över en miljon träffar. Men många av dessa är yngre personer utan barn. Mitt fokus är oss andra 😉 Vi som inte längre är i tjugoårsåldern och vi som har 1, 2, 3 eller fler barn. 😊


Själv är jag en snart 44 årig trebarnsmamma. Jag har arbetat online i många år (sedan 2008 ungefär) och sedan 2014 är det så jag försörjer mig på heltid. Tidigare var jag egenföretagare i många år men sedan ett år tillbaka är jag konsult hos VirMeda. Jag kallar mig konsult/virtuell assistent. Jag arbetar som projektkoordinator, social media manager, resekoordinator, etc. online. Mina kunder är oftast företagare i Stockholm och jag har både små soloföretagare och stora offentliga institutioner som mina uppdragsgivare. Det som är unikt med mitt jobb är att jag är platsoberoende. Jag behöver inte sitta på mina uppdragsgivares kontor för att arbeta. Jag kan sitta i Bollnäs, Bangkok eller Bali. Det spelar mindre roll var jag befinner mig. Det som är viktigt är vad jag bidrar med, hur jag hjälper min uppdragsgivare.

Senaste veckorna har jag fått många mail och kommentarer på Insta om det här med att leva som digital nomad med barn. Så mitt fokus här på bloggen idag är just detta ämne och jag tänker dela med mig av några råd och tips till barnfamiljer som vill resa och leva och jobba utomlands kortare eller längre perioder.

På Facebook finns en hel del grupper kring detta med att leva som digital nomad. Kolla gärna dessa. Sök ”digital nomad” eller ”digitala nomader” och du får en massa träffar. Jag var ganska aktiv på FB tidigare, men senaste åren har jag gått över mer och mer till Instagram. Det är där jag finner gemenskap, likasinnade, inspiration. Nedan listar jag några konton jag följer. Kika gärna på dessa och låt er inspireras:

@digitalnomadfamily

@travelin_family

@tillthemoneyrunsout

@vagabondfamiljen.se

@svenskanomader

@littleterritory

@dignomfam

@chic_family_journeys

@travelingmelmt

@worldschooling.central

Kolla #travelwithkids #digitalnomadfamily och liknade hashtags för inspo.

För visst kan även vi som har barn resa och leva utomlands i kortare eller längre perioder! Jag tycker det här är ett otroligt utvecklande, roligt och spännande sätt att leva. Både för mig och för barnen. Att resa med barn som inte börjat skolan ännu är generellt sett enklare, då kan du styra över ditt barns tid bäst du vill, utan att behöva ta hänsyn till skolgång.

Vi har ju som bekant skolplikt i Sverige så har du barn i skolåldern kan du inte styra över ditt barns tid hur du vill. Att ha barnet i en svensk skola utomlands är ett alternativ. Alla mina barn har gått svensk skola utomlands i kortare och längre perioder. Vi har haft barnen på svenska skolan i Thailand Sanuk på Koh Lanta och trivts mycket bra med det. Fördelen med svensk skola utomlands är bland annat att barnen alltid har jämnåriga kompisar nära och utbildade pedagoger som ansvarar för deras utbildning. Nackdelen är att du blir begränsad till vissa få platser på jorden där svensk skola finns, det kostar väldigt mycket pengar att ha dina pengar i en svensk skola utomlands (vissa kommuner kan bekosta detta, men det har vår hemkommun aldrig gjort).


Att få ledigt exempelvis en månad och själv ansvara för ditt barns utbildning är svårt. Det vet jag av egen erfarenhet. Och längre fram kommer jag nog skriva ett separat blogginlägg över just detta, över hur stelbent det svenska skolsystemet kan vara och vilket motstånd du som förälder kan möta när du vill göra något utanför boxen. Men inget fokus på det just nu! ”Where there’s a will, there’s a way” är mitt motto. Jag vet att det går, att detta är något som utvecklar och stärker barnen som individer. Jag tror stenhårt på att det går utmärkt att lära sig saker även utanför ett klassrum! Jag har tre fina döttrar i åldrarna 8, 14 och (snart) 17 att backa upp mitt påstående med. Tre smarta, fina individer som alla klarar skolan med bravur och med höga betyg, omdömen i sina respektive klasser, trots – eller på grund av…? 😊 – att de inte följt ”vanlig” undervisning, utan de har både gått svensk skola hemma i Bollnäs, gått svensk skola utomlands, pluggat på distans via Sofia Distans (äldsta dottern) och blivit hemskolade av sina föräldrar i perioder då vi varit utomlands.

Jag drömmer (förstås) om fler resor tillsammans med mina barn. Jag vill bo en längre period på Teneriffa där en av barnens lärare från svenska skolan i Thailand driver Svenska Skolan Teneriffa. Jag vill tillbringa några månader i Chiang Mai, en stor community av digitala nomader där (ingen svensk skola där). Chiang Mai är otroligt vackert, har bara tillbringat en kortare period där men vill tillbaka för att stanna länge. Costa Rica lockar! Dit måste jag någon gång. 1, 2, 3 eller fler barn, det finns bara möjligheter. Du styr ditt liv, du är den som vet bäst när det gäller dig och dina barn. Att uppleva ett annat land, en annan kultur tillsammans med sina barn under en längre period är fantastiskt och oerhört utvecklande på så många sätt. Where there’s a will, there’s a way!