Googla ”distansjobb” och bland de första bilderna du ser är någon som sitter på en strand med en drink i handen och en laptop i knä. Haha, men seriöst… även om du faktiskt skulle kunna sitta på stranden med en drink i handen och laptop i knä och jobba så känner jag faktiskt ingen distansarbetare som jobbar så. Sand i datorn, sol i ögonen, nää – ingen bra arbetsmiljö om du frågar mig! 😊

Trots att studier visar att vi som arbetar på distans både är mer effektiva (och lyckligare) än våra kontorsbundna kollegor (se tidigare inlägg) så finns det fortfarande en orättvis bild av att distansarbete är en slappare variant av ”riktigt” arbete. Att distansarbeta innebär INTE att sitta i pyjamas i soffan och kolla på Netflix samtidigt som du ”slöjobbar” med nåt. Visst du KAN sitta i pyjamas i soffan och jobba om du vill, men det är inte så en distansarbetares vardag normalt ser ut. Enda gången jag sitter i soffan och jobbar är de få gångerna jag jobbar på en helg. Jag är väldigt måndag-fredag av mig och försöker ha helgerna helt lediga, men då och då händer det att jag exempelvis skriver ett jobbrelaterat blogginlägg på helgen. DÅ kan jag sitta i pyjamas i soffan, men annars…? Nää, då vill jag sitta – påklädd – i mitt ergonomiskt anpassade hemmakontor. 😊

Visst jobbar jag på andra platser ibland. När jag reser arbetar jag ofta på olika caféer eller co-working platser. Men jag vill ha ett riktigt bord, en bekväm stol, ingen sol i ögonen och ganska lugnt omkring mig. Sån är jag. Och många distansarbetare med mig. Känner många som arbetar på distans, men ingen av dem har stranden som kontor på riktigt.

Så hur kan då en dag se ut om du jobbar på distans? Här ett exempel på en vanlig dag i mitt liv:

08.00 börjar oftast jobba samma tid varje morgon, efter morgonmeditation, dusch, frukost och när jag vinkat av barnen.

Förmiddagen rullar på. Oftast har jag en eller flera möten per dag. Antingen via Skype, Zoom, Appear.in eller Google Hangouts. Jag har ibland möten med Virmeda-teamet eller med mina kollegor på LocalLife eller FranklinCovey. Övrigt tid jobbar jag på, arbetet är varierande, kanske jobbar jag med att skapa nyhetsbrev, eller så skriver jag på en projektrapportering, eller gör researcharbete.

11.30 – 13.00 Långlunch med hundpromenad. Visst händer det att jag tar kort lunch ibland också, men oftast försöker jag planera så att jag kan äta i lugn och ro OCH ta en rejäl promenad med vovven. Eftersom jag har ett stillasittande arbete framför datorn planerar jag in fysisk aktivitet (och dagsljus) under dagen, såsom långpromenader med hunden.

Eftermiddag: Skypemöten, projektkoordinering, fakturaattestering, prospektering, eventinbjudningar eller annat skoj. Ofta mellis-paus vid 14-tiden när yngsta dottern kommer hem från skolan. En av de stora fördelarna med att ha kontor hemma och ett fritt arbete är att kunna ta paus och äta mellanmål tillsammans. Vi tar en macka och en kopp te och jag lyssnar på hur hennes dag varit.

Oftast slutar min dag vid 16, eller 17. Eller tidigare – på fredagarna slutar jag alltid 13.30, åker och hämtar min dotter Lisa på skolan och sedan åker vi och badar på badhuset och fikar. Vår version av fredagsmys! Ett bra sätt att starta helgen på!

Tidigare jobbade jag deltid för att jag inte hade tillräckligt med uppdrag som fyllde en heltid. Nu har jag uppdrag som fyller heltid (och mer) men har valt att jobba deltid. Jobbar normalt sett cirka 75% – 90%, lite beroende på aktuella uppdrag. På så sätt får jag tid över till det viktiga, fredagsmys och långa hundpromenader till exempel. 😊

Så frihet för mig är inte nödvändigtvis att sitta på en strand med laptop i knä, drink i handen, utan frihet är mer en långpromenad med hunden på lunchen, att vara hemma när mina döttrar kommer hem från skolan, att slippa pendla till jobbet, att kunna åka till badhuset tidigt på fredag eftermiddag tillsammans med en av mina absoluta favoritpersoner. Vad är frihet för dig?